Doc. dr. sc. Marijana Hameršak sudjelovala je na radionici ”Methods and Tools of Distant Reading Adapted to Multiple European Languages”, Galway, 5-7. 12. 2018.

Doc. dr. sc. Marijana Hameršak boravila je od 4. do 7. prosinca 2018. godine u Galwayu u Irskoj gdje je polazila radionicu ”Methods and Tools of Distant Reading Adapted to Multiple European Languages” organiziranu u okviru COST akcije ”Distant reading”.

Radionica je bila posvećena predstavljanju i upoznavanju digitalnih alata za analizu sadržaja, forme i formata tekstova te je obuhvaćala sljedeće četiri cjeline: Corpus management and analysis with TXM, Topic Modeling , Network analysis (Gephi, Palladio) i Stylometry. Na radionici je nadogradila znanja o alatima za analizu i prezentaciju tekstova te se uvodno upoznala i s nekoliko alata za vizualizaciju podataka koje planira dalje istraživati vezano uz problematiku prezentacije podataka vezanih uz pretplatnike i pretplatništvo. Troškovi radionice i puta suradnice projekta ETHK financirani su u okviru navedene COST akcije. Program radionice dostupan je na https://www.distant-reading.net/events/galway-2018