European Summer University in Digital Humanities

Dr. sc. Marijana Hameršak polazila je od 18. srpnja do 28. srpnja 2017. godine 8th European Summer University in Digital Humanities (ESU, Leipzig, Njemačka) posvećenu redovitom, godišnjem predstavljanju i preispitivanju ključnih mjesta, procedura, tendencija i alata suvremenih digitalnih tehnologija. U okviru gotovo dvotjednog programa predstavljen je niz tema i pristupa koji su relevantni ili potencijalno relevantni i za istraživanje odnosa ekonomije i književnosti, ponajprije u sferi kvantificiranja i kartografiranja proizvodnje i potrošnje književnih tekstova, zatim u sferi problematike visina naklada i vrsta nakladnika, distribucije, distributera i čitatelja, kao i u sferi računalne analize strukturne, stilske ili tematske razine književnih i drugih tekstova, odnosno u sferi strojno podržane analize ekonomije teksta, reprezentacije ekonomskih odnosa u tekstovima, ekonomske terminologije i sl.

Program 8. ESU sastojao se od uvodnih plenarnih predavanja, okruglih stolova, prezentacija projekata, organiziranih posjeta različitim znanstvenim, muzejskim i srodnim institucijama te svakodnevnih radionica. Plenarna su predavanja adresirala teme kao što su problematika kvantitativnih istraživanja u humanistici, transkripcija rukopisa usmenih zapisa ili razvoj standarda u digitalizaciji tekstova, predstavljajući polaznicima programa teorijske i povijesne aspekte sadržaja koji se obrađuju u okviru tjednih ili dvotjednih radionica (16 sesija, odnosno 32 sata). Radionice, načelno usmjerene na zajednički rad i praktičnu primjenu, ali s elementima kritičkog pristupa, ove su godine obuhvaćale teme kao što su kartografiranje, stilometrija, etički i pravni aspekti upravljanja podacima i dr.
Dr. sc. Marijana Hameršak polazila je dvotjednu radionicu XML-TEI kodiranje, strukturiranje, prezentiranje i preoblikovanje koju je vodo prof. dr. Alex Bia (Universidad Miguel Hernández, Elche, Španjolska) te se upoznala s teorijskim i metodološkim osnovama i mogućnostima izrade osnovnih XML-TEI dokumenata, odnosno sa smjernicama Inicijative za kodiranje tekstova (Text Encoding Initiative, TEI) koje se danas smatraju nekom vrstom digitalnog standarda obrade suvremenih i povijesnih književnih i drugih tekstova. U okviru radionice svladala je načela, a donekle i osnove kodiranja XML dokumenata i označavanja u skladu s TEI smjernicama te se upoznala s upotrebom tih dokumenata u kontekstu drugih tehnologija kao što su Xpath, CSS, XSLT itd.

photo: Christoph Drexler